Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich istniała nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie właśnie dlatego, że pozyskane w momencie warzywa można ukisić a dzięki temu jeść je przez wszystek rok. To zarówno pyszny, jedyny w swoim rodzaju dodatek także wiele dobrych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Mirosławiec
Co takiego dużego jest w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. To one zakładają cukry w rezultatach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyjmowane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który gwarantuje za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z kolei stymulują układ immunologiczny, przecież nie tylko. Coraz więcej słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co daje, że całe bakterie w jelitach pamiętają i nacisk na polskie zdrowie psychiczne! Nie o to lekceważyć tej szczególnej mikroflory, i nawet powinien ją otrzymać pod opiekę, planując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co znacznie, kiszonki zawierają sporo witaminy C niż warzywa w organizacji surowej. I toż prawdziwy przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości i w zespole zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – część spośród nich stanowić potrafi już znasz, a czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas i odnajdziesz w tym kontekście. To do dzieła!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i wybierasz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz przyczynić poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz już ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest pogrążone w naszych sokach. Inaczej będzie być dojazd do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go również więcej ubij kapustę. Zabieg tenże będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do czasu, aż zejdzie gaz. I to będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest teraz gotowa. Na bok daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki połóż w słoikach, koniecznie ciasno, u siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody oraz łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na poszczególny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i zaraz go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w sumy. Wspieraj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do złego i ciężkiego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz stanowić ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sumy.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego a dodatkowo ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie strony, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z kilkoma łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak by w sumie zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w czystym pomieszczeniu. Także toż żeby było na tyle! Dobrego!
Sklep z Własnymi produktami
Artykuł został zbudowany przez polskie sklepy oferujący Polskie produkty z dostawą do zakładu w Niemczech.